Ce se întâmplă cu banii pentru pensii

Orice discuție legată de sistemul de pensii (Pilonul I și II) este vastă și de obicei este purtată de experți în domeniu. În ultimele zile în spațiul public au apărut informații cum că Pilonul II de pensii gestionat de mediul privat ar putea să fie vărsat în bugetul statului și redistribuit după bunul plac al Guvernului. Nu-i de mirare că foarte mulți români s-au arătat îngrijorați de o asemenea perspectivă. Să iei bani dintr-un fond stabil și profitabil și să-i investești într-un sistem public care intră încet dar sigur în faliment pare o mișcare sinucigașă.

Fără să dăm curs unei isterii în masă este puternic indicat ca tinerii care au contribuit la Pilonul II să fie foarte atenți ce se întâmplă cu contribuțiile lor la sistemul public și privat de pensii. Dacă într-adevăr este vorba despre discuții secrete în Guvern cu privire la “naționalizarea” Pilonului II, atunci acestea ar trebui sistate de urgență. Dacă nu există astfel de discuții, puțină presiune pe decidenți nu strică. Cuvântul “naționalizare” cel puțin pentru noi, liberalii, naște sentimente profunde, istorice, de revoltă.
Astăzi am văzut cum scandalul ia amploare și reprezentanții PSD în frunte cu Dragnea s-au apucat să atace Olanda pe motiv că ING ar fi îndrăznit să comunice cu cei care au fonduri de pensii la compania NN (fosta ING pensii). Mie unul mi se pare o prostie să ataci cel mai important investitor direct pe care îl ai în țară. Un investitor care, în mod paradoxal, îți plătește o bună parte dintre pensii.
Sub toate aceste teme false și perdele de fum faptele rămân:
1. Olanda contribuie direct la bugetul statului (prin companii investitoare) mai mult decât orice alt stat de pe Glob.
2. O chestiune de încredere. Mai poți avea încredere în reprezentanții unui guvern care la ceas de seară au vrut să scape de pedepsele penale toți clienții politici prin OUG 13?
3. Nu există fum fără foc, și viceversa. Dacă olandezii au decis să-și informeze clienții că există discuții care le pot afecta investițiile în fondurile private de pensii, atunci o fi ceva la mijloc.
4. Decât să incite la ură xenofobă mai bine PSD s-ar preocupa de crearea de locuri de muncă, un simplu instrument care ar oferi un echilibru în sistemul de pensii. Câți pensionari sunt pe cap de contribuabil domnule Drangea în Teleorman? Vă spun eu: 17 pensionari la 10 salariați. 

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *