Cum salvăm Casa Soarelui – singurul centru de îngrijire paliativă din Constanța

Am declarat recent într-o conferință de presă, susținută alături de colegul meu, doctorul Marius Enescu: „Constanța a devenit un calvar pentru pacienții oncologici”.

Aici, la noi în Constanța, pacienții cu diverse forme de cancer au de dus o luptă dublă. O luptă constantă cu boala – adesea necruțătoare – și o luptă grea cu sistemul de sănătate și autoritățile care în acest moment nu le oferă nici un fel de soluție sau alinare acestor oameni. Pentru bolnavii oncologici și familiile lor singura soluție este exodul spre București (drumuri, cheltuială, disconfort) sau migrarea spre sistemul privat de sănătate din Constanța, pe care să fim sinceri, pentru mulți este încă prohibitiv (mă refer la preț).

Autoritățile noastre dragi, cu concursul Ministerului Sănătății au închis singura secție publică de Radioterapie din oraș. Se întâmpla acum aproape doi ani. De la 1 septembrie 2017 DSP încheie intempestiv contractul cu Fundația de Îngrijiri Paliative Casa Soarelui, lăsând Constanța fără nici o urmă de îngrijire paliativă pentru pacienții oncologici care au nevoie mare de alinare.

Soluția PNL pentru salvarea Casei Soarelui:

  1. Am transmis o adresă către Consiliul Județean Constanța prin care propun ca imobilul și terenul aflate actualmente în administrarea DSP să fie trecute la Consiliul Județean.
  2. Pasul următor este redactarea, depunerea și votarea unei Hotărâri de Consiliu Județean care să propună ministerului Sănătății preluarea imobilului în proprietatea publică a județului Constanța. De ce?
  3. Pentru că în acest regim juridic, administrarea centrului poate reveni instant Spitalului Județean de Urgență. Vorbind despre un serviciu medical prestat de Spitalul Județean! Nu mai avem nevoie de noi contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu mai avem nevoie de aprobări și inspecții sau procese de validare a unor ONG-uri ca fiind de utilitate publică. Toate aceste acțiuni necesită timp prețios pe care nu știu dacă îl avem la dispoziție. Situația este critică și urgentă.
  4. De ce avem nevoie: de un sprijin total din partea autorităților. CJC să voteze pentru această Hotărâre și Guvernul să acționeze rapid în predarea imobilului respectiv.
  5. Vom purta în cel mai scurt timp discuții cu Consiliul de Administrație al Spitalului Județean și cu directorul spitalului. Având în vedere că Spitalul județean a preluat întregi secții și spitale de la Eforie sau Agigea, nu vedem ce impediment ar fi pentru preluarea unei clădiri din municipiul Constanța.

Este dificil de înțeles de ce nu a continuat DSP contractarea cu Fundația Casa Soarelui. Motivul invocat de către Direcție este că până în prezent contractul funcționa fără ca Fundația să fie de utilitate publică. Eu consider că utilitatea publică a fundației a fost demonstrată în ultimii 7 ani, în fiecare zi. Fără nici un fel de urmă de profit, personalul de la Casa Soarelui a îngrijit pe sistem de rotație mii de pacienți în Constanța. În același timp investițiile în imobil, ordinea și curățenia au fost asigurate de fundație, din fonduri proprii și din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *